מי מפחד מקליניקות? / ורשווסקי אדריכלות ועיצוב

מסתבר שכמעט כולנו… מחקרים רבים מצביעים על כך, שחוויית הביקור בקליניקות (בעיקר של רופאי שיניים, פלסטיקאים, אורולוגים וגניקולוגים) היא אחת החוויות הטראומטיות ביותר, כאשר לאווירה השורה בחלל הקליניקה השפעה גדולה על אופן הטיפול, ועל יכולתו של המטופל להתמסר אליו. לאחרונה מוביל משרד ‘ורשווסקי אדריכלות ועיצוב פנים’ מהפכה בתכנון ועיצוב קליניקות, או במילים אחרות – לא עוד קליניקה לבנה וסטריליות המשדרת למטופל קרות וריחוק, אלא קליניקה מרגיעה ושלווה ההופכת למקום המפלט של המטופל, ומאפשרת לו להתחבר באופן נפשי וחווייתי לתהליך הטיפול.

בעשור האחרון פיתח משרד ‘ורשווסקי אדריכלות ועיצוב פנים’ מומחיות בתכנון ועיצוב עשרות קליניקות, כפי שמסביר בעל המשרד יבגני ורשווסקי: “שיטת העיצוב הייחודית שפיתח המשרד, נשענת על עוגנים פסיכולוגיים, חברתיים וטיפוליים, מעבר להיבטים האדריכליים והתכנוניים. רוב הקליניקות בישראל מתוכננות ומעוצבות בצורה דומה – הן מכילות לובי כניסה ובו יושבת פקידה או מזכירה, ובהמשך פינת ההמתנה, מטבחון, שירותים וחדריהם הפנימיים של המטפלים. אך רוב מתכנני ומעצבי הקליניקות מתעלמים ממספר פרמטרים חשובים – בחירה נכונה של חומרי גמר, אלמנטים המדגישים תחושת חמימות ונעימות, תאורה מקצועית, שילוב מרקמים וצבעים מתאימים, ושימוש בחומרים טבעיים”.

באמצעות אלמנטים של תאורה, צבע וטקסטורות, ודרך תכנון ועיצוב טוטאלי עד לפרטים הקטנים, מצליח המשרד ליצור קליניקות בעלות אמירה עיצובית ייחודית. קליניקות ההופכות ל”אי של שקט” עבור המטופלים,  ומייצרות חוויית לקוח רב חושית, המסייעת בהפחתת החששות ובהתמודדות עם חרדות טיפוליות. את חוויית הביקור פורס המשרד לשלושה שלבים עיקריים – לפני, במהלך ואחרי הטיפול. בשלב הראשון עם כניסתו לחלל הקבלה, עלול המטופל לשקוע בחשש או אף בחרדה. תחושה הנובעת בעיקר מחוסר וודאות והיעדר שקיפות בנוגע למתרחש בהמשך. הקולות, הצעדים, רעשי המכשירים ושאר הגורמים המסיחים, עלולים להגביר אף יותר את החרדות. לכן, חשוב לחלק את החלל כך שלא יווצר קשר עין או שמיעה בין אזור הטיפולים לאזור ההמתנה, שיעוצב בשפה חמה ומרגיעה.

כדי לבצע הפרדה פיסית ותפיסתית בין החללים הציבוריים לאלו הטיפוליים, מתוכננים חדרי המתנה המדגישים היבטים קונספטואליים, אדריכליים ועיצוביים, לעומת חדרי הטיפולים בעלי תכנון ועיצוב פונקציונאלי. חלל הכניסה מבודד את המטופל ברמה הפיסית והרעיונית מהסביבה החיצונית, כך שהוא אינו רואה דבר ממה שמתרחש בחדרי הטיפולים, וגם אינו חשוף לתנועה של רופאים או מטופלים אחרים. בחלק מהקליניקות משתמש המשרד בשפה עיצובית לא שגרתית. למשל, שפה מינימליסטית והייטקיסטית, המבוססת על מגוון אלמנטים אורבניים ותעשייתיים שאינם רווחים בקליניקות אחרות. ברוב הפרויקטים נעשה שימוש באלמנטים המשכיים מרכזיים, הלוקחים את המטופל למעין “שביל מסע”, כך שהוא יודע בדיוק לאן ללכת, מאזור הקבלה פנימה לתוך חדר הטיפולים, באופן טבעי וללא צורך בהכוונה, דבר המחזק את תחושת הרוגע ומחליש את אי הוודאות. תחושת הרוגע מתחזקת גם בעזרת חומרים המשלבים עץ, בטון, וויטרינות זכוכית מרגיעות המשקיפות אל נוף קסום ומרגיע, משחקי שקיפות ופתיחות של החלל, וכן על ידי שימוש בחומרים טבעיים ולא חלקים ו”פלסטיים”, בעלי טקסטורה מחוספסת היוצרת תחושת קרבה וחום.

https://www.we-arc.com/index.html

צילום: HDR tonemapped

Call Now Buttonלשאלות חייג