אפריקה

המסכה שבינינו: תערוכת מסכות בגלריה של המרכז ללימודי אפריקה

אוצרת: עידית טולידאנו
פתיחה ב- 29.9
שעות פתיחה
א-ה: 9:00-18:00
גם בחול המועד סוכות 2-7/10 בין השעות 9:00 – 17:00
כתובת – מגדלי אלרוב, שדרות רוטשילד 46, קומה 22

לאורך כל ההיסטוריה האנושית וכמעט בכל תרבויות העולם, בני אדם עשו שימוש במסכות, אם היה זה במהלך טכסים או הצגות תיאטרון. באפריקה קיים קורפוס עצום של מסכות, שיחד עם המופעים המלווים אותן מהווים אולי אחד מביטויי האמנות הבולטים והמרשימים ביותר ביבשת.

מסכות מופיעות במגוון רחב של נסיבות ברחבי היבשת:  בזמן הקציר, בעת הכנה למלחמה או סתם לשם שעשוע (תפקיד שהלך והתחזק עם חדירת הדתות המונותאיסטיות). אך ברוב המקרים מדובר בטכסי מעבר, ובעיקר בכל הקשור לתהליך החניכה לגבריות ובטכסי קבורה וכן במעברים אחרים כגון טכסי נישואין, קבלת תפקיד חשוב (לדוגמא המלכת מלך) ובכמה חברות אף במעמד חניכת נערות לנשים.

לרוב, אותם טכסים משמשים ככלי לשינוי של הפרט בחברה ולשינוי חברתי כולל, בו החוכמה והניסיון של הדור המבוגר מועברים לשאר הקהילה. המסכות. בטכסים אלו, מייצגות רוחות אבות קדומים, רוחות טבע, או בעלי חיים משמעותיים לסביבת המחיה של אותה קבוצה. חלק מהמסכות משלבות תכונות אדם ובעלי חיים וברוב המקרים הן אינן מזוהות בברור. בחברות רבות ביבשת המסכה לא בהכרח צריכה להיות מסך המסתיר את האדם העוטה אותה, על מנת שכל הקהילה תראה לנגד עיניה פרסונה אחרת ולכן, ניתן למצוא באפריקה מסכות מסוגים שונים: מסכות קסדה (המכסות את כל הראש), מסכות כובע

(על הראש בלבד), מסכות המיועדות להיקשר על המצח ואחרות שנישאות על הכתפיים. חלקן בעלות ידית לנשיאה ביד, אחרות נועדו להקשר לירך. ביניהן ענקיות או מיניאטוריות עשויות שנהב, עצם או יצוקות ברונזה ואפילו זהב. ולעיתים עיטור הגוף בצבע יכול לשמש לאותה מטרה.

תערוכת “המסכה שבינינו” בגלריה ללימודי אפריקה מציגה מגוון עצום של מסכות המייצגות אינסוף טכסים מתרבויות שונות מכל רחבי אפריקה. מטרת התערוכה איננה לבחון את נסיבות השימוש בכל מסכה ומסכה ואפילו לא את הדפוסים התרבותיים שהן מייצגות, אלא לנסות ולהבין מהו סוד עוצמתה של המסכה שהפך אותה לתופעה אוניברסלית? ומה יש בה שהופך אותה לסוכן חברתי כל כך חיוני בשלבים מהותיים של חברות רבות?

זהו מפגש עם מאסה עצומה של מסכות שיוצר חוויה אימפרסיוניסטית. אופן תליית המסכות בחלל מזמין את המבקר לחוות את תחושת העוצמה המוענקת לאדם המוסתר מאחורי מסכה ויחד עם  זאת לנסות ולדמיין את החוויה העוברת על אדם בנוכחות אדם עטוי מסכה ועוד יותר – בנוכחות מסכות רבות.

ואחרי כל זאת, אל לנו לשכוח כי המסכה היא יצירת אמנות וראויה להערכה ככזאת.

הגלריה של המרכז ללימודי אפריקה ע”ש ד”ר תמר גולן:
מגדלי אלרוב, שדרות רוטשילד 46, קומה 22
הכניסה לתערוכה בתיאום מראש, טלפון לבירורים: 054-9393217

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר