נזיקין

נגרם לכם נזק בעת נפילת רקטה? יש מה לעשות
למי מגיעים פיצויים, מי מפצה, מה עושים וכמה זמן זה לוקח? כל התשובות מפי רואת החשבון ויועצת המס דורית גבאי

מאת: דורית גבאי, רו”ח יועצת מס

כתוצאה ממצב החרום והמלחמה בדרום, שוב ושוב עולים הצרכים של מי שנפגע ברכוש ישירות, מצד אחד ושל מי שנפגע כעסק המעסיק עובדים, במה שמכונה נזק עקיף, מן הצד השני. החוק המטפל בזה, כידוע, הינו חוק מס רכוש וקרן פיצויים, אשר מסדיר חוקים ותקנות בנוגע לקבלת פיצויים בגין נזקים ישירים ועקיפים. בפיצוי ישיר לרכוש שנפגע הכוונה לבית מגורים, אולם אירועים, מפעל, בית ספר או מוסד ציבורי, חניון וכן הלאה, וזה ניתן לכל אדם או גוף, לא משנה היכן הרכוש נמצא בארץ.

אך מה לגבי פיצוי לנזק עקיף? בשנת 2006 הוטבע מונח חדש בשם “אזור הגבלה”. אזור זה מוגדר באותו טווח זמן של מלחמה או פיגוע, כאזור שזכאי לפיצוי בשל נזק עקיף. טווח ההגבלה, אשר נקבע על ידי משרד האוצר, הוא אזור בו מושבתת הפעילות לחלוטין. במבצע “עמוד ענן”, מדובר על טווח של כ-7 ק”מ מעזה. שלא כמו בהערכת “נזק ישיר” – בו מגיעים נציגים של משרד האוצר ומבצעים הערכה לנזק, הרי שבנזק עקיף הערכת הנזק הכלכלי, הכולל פיצוי בגין עובדים שאינם עובדים, סחורה שמתקלקלת וכו’ הופכת למורכבת יותר. עבודת הערכת הנזק העקיף, אורכת יותר מאשר הערכת הנזק הישיר ונעשית מצד הנפגע באמצעות מומחה – רואה חשבון שזו היא מומחיותו. הפיצוי שנקבע, נחשב להכנסה חייבת במס.

הודעה על הנזק יש למסור בתוך שבועיים מרגע הפגיעה ואת תביעת הפיצוי יש להגיש בתוך חודש. כמו כן, חשוב לציין, שהטוען לנזק צריך לעשות מאמץ לצמצמו, דהיינו לפעול לתקן את הבעיה ולא להביא להחמרתה.

לעיתים תתכן מחלוקת בדבר גובה הפיצוי הנדרש לגובה המוסכם והמאושר על ידי פקידי המס. במצב כזה תוגש תביעה לפיצוי במסגרת ועדת ערר מיוחדת.

מערכת הפיצויים בישראל השתכללה מאוד בתקופה האחרונה ואנשי המקצוע  המגויסים ממשרדי המס מכל הארץ לשם כך, מנוסים ויודעים לטפל בקבלת התביעות לנזקים. כולם יחד עושים מאמץ גדול לשחרר כמה שיותר מהר אישורי נזק, על מנת להביא לתשלום מהיר בגין הנזקים ולהשיב את המצב לקדמותו מהר ככל שניתן. יחד עם זאת, מניסיוני, יש מקום להביא למצב בו הטיפול בעסקים ובפיצוי העקיף ייעשה באופן מידי ולקבל תשלום מקדמה מידית, אשר תאפשר לנפגעים להתקדם ולצאת מההלם בו הם נתונים, אשר הופך לכואב יותר וקשה לשיקום בכל פעם מחדש.

המקדמות הללו, כאשר הן משולמות על ידי המדינה, צריכות ליצור מסלול מהיר שאומר כך: התובע יגיש בתוך 30 יום תביעה מאושרת ומבוקרת על ידי רואה חשבון (אחד מיני רבים שנמצאים ברשימות האוצר). המדינה תעביר מקדמה בשיעור 30% מגובה התביעה מידית ובתוך 7 ימים מיום הגשת התביעה. התביעה הזו תיבדק ותינתן תשובה על ידי האוצר, בתוך 120 יום ממועד הגשתה.

אם התביעה לא טופלה בפרק הזמן הזה, היא מתקבלת כנדרש ומשולם ההפרש מעבר למקדמה. אם הגיעו להסכם, אזי הסכום המוסכם משולם מעבר למקדמה, עד גובה מוסכם. אם לא הגיעו להסכם, משלמים עד לגובה הסכום שאינו במחלוקת ועל היתרה מתנהלים בוועדת ערר. באופן הזה, העסקים אינם נשארים באוויר ומחכים לישועה על נזק ממשי שחל בעסק שלהם.

לאתר הבית של דורית גבאי לחצו כאן>> 

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר