בנאדם למקום

גוש חובק כל
מאת: יפעת רווה להב

“אולי בך מאז לא הגיתי, ולכן את עימי כחותם” כתב אלתרמן ב”על הסף”. מערכת בחירות שלמה ואף מילה משמעותית על מה שבאמת מעניין אותנו, חינוך הדור הבא ואיך יראה המחר בתחום הזה.

ח’ זה חינוך, ח’ זה חזון, ח’-ח’ זה ציון לשבח לפרויקט “גוש חינוך”, מיזם אינטרנטי מיסודם של “תנועת המורים – מחנכים, מורים דרך”, THEMARKER 2021 וקרן טראמפ שמטרתו חידוד חזון חינוכי שיגיע מאיתנו, כולנו, בעלי העניין.

“גוש חינוך” עובד מהבית, על האינטרנט. הציבור מוזמן לקחת חלק בארבעה שלבים: הצעת נושאי דיון, הצבעה ציבורית על פי חשיבות, השתתפות בשולחנות עגולים לחידוד משפטי יסוד וגיבוש חזון חינוכי אחד. שתי מטרות עיקריות לניסוח החזון: “ללחוץ למעלה על מקבלי ההחלטות לייצר פתרונות לנושאים בוערים ומימוש הרעיונות בפועל בכל אחד מארגוני הקואליציה תוך שיתוף פעולה”, כך לפי אלון קובה, מנכ”ל “תנועת המורים”, אחד משלושת הגופים שיזמו את התהליך. הארגונים החברים בקואליציה התחייבו לבניית תכנית ויישומה, פרויקטים חדשים שיעלו מתוך החזון המשותף.

40 גופים מאוחדים בקואליציית “גוש חינוך”, גופים שהחינוך הוא על סדר יומם וכמעט מתבקשת נוכחותם, ו”גופי פריפרייה” מתחומי רוחב שהחינוך אינו משימת יומם והם מתעקשים ומתחייבים לייצר מעורבות. בין הגופים: החברה למתנ”סים, התאחדות הסטודנטים, איגוד לשכות המסחר, התאחדות התעשיינים, התנועה הקיבוצית, כוח לנשים, מרכז השלטון המקומי, סמינר הקיבוצים, רשויות מקומיות, כנפיים של קרמבו ותנועת הצופים. זו רשימה חלקית, את רשימת הגופים המלאה ניתן למצוא באתר ובראש כל אחד מהם עומד אדם “משוגע לדבר”. לכולם מטרה אחת, יצירת שיח ציבורי סביב מה שכולנו יודעים שהוא בנפשנו. כולנו יודעים שרק מתוך השיח הציבורי תוכל לצמוח “איזו תכלת”, כולנו יודעים שיש לעשות מעשה שיוכל להבטיח לדורות הבאים מוכנות, חוזק וערך, כולנו יודעים שהמפתח הוא בחינוך. “כולם אומרים חינוך ובפועל מה?” שואל אורי קנדל רכז מדיניות תנועת המורים בראיון שנתן ברשת ב’.

ד”ר ישראלה מני, סמנכ”ל כלכלה ומיסים, איגוד לשכות המסחר: “היזמה הזו פונה לאנשים שמאחורי המנהלים. כל מנהל הוא גם אזרח בעל אג’נדה. הפרויקט הוא הזדמנות לתת דרור לעשייה חברתית משמעותית”. המגזר העסקי מביא עמו נקודת ראייה נוספת, ראיית מאקרו מרחבית מתוך מבט כלכלי ואני שומעת בקולה של ישראלה את הבערה לצורך בשינוי אמת. “קחי לדוגמא את ההכשרה המקצועית. לנו כאיגוד לשכות המסחר זה קריטי. ככל שהמערכות יפעלו להכשרה כבר בשלבים מוקדמים של החינוך, כך נצמצם את מעגל מחפשי העבודה ונחסוך הון על הכשרה מקצועית עם יציאתם לשוק העבודה”. ואם לא די בכך, מדובר באג’נדה מסודרת עם תכנית פעולה אזורית שחזונה הקמת מוסדות לימוד והכשרה מקצועית, בעיקר פריפריאליים, על פי צרכי המקום, מתוך התעשייה והפעילות המתקיימת בו.

אלון קובה מעיד על עצמו כי הוא “מאמין גדול בשיתופי פעולה”. אלון מבקש להפנות אותי אל המורים בשטח, אל מקימי המרחבים והמורים השותפים בו. המרחבים הם נקודות יישום, התארגנות מקומית בפרישה ארצית של מורים שקמו להנהיג שינוי. “אנחנו פועלים לקידום “גוש חינוך” כי אני בטוח שחכמת ההמונים תייצר עשייה בשטח”.

“תנועת המורים” הושקה לפני כחודשיים בכנס ארצי, שבישר על היוולדה. מקורותיה ב”ח’ זה חינוך” של המחאה החברתית ואלון קובה מקדים ואומר ששורשיה ב-2007. הדיון הערכי על מהות המורה, חירותו כמורה ומקומו במערכת, מבקש לעבור אף הוא רפורמה. שם, אומרים המורים, נעוצה מהות השינוי. מדובר בבני אדם שהחינוך הוא אהבתם ורואים עצמם בשליחות ערך עליון.

מהחומר הפרסומי על אתר התנועה עולה הרבה המילה “לבד”. מעבר למהותו של “מופע היחיד” של המורה מול הכיתה ועל אף התרחבות התופעה של מורים הבאים ללמד מתוך שליחות, נדמה שתחושת הבדידות במערכת גדולה. “הפן הפרופסיונאלי חייב לבוא לידי ביטוי, כמו ברפואה, גם כאן מדובר במקצוענים”. אומר אלון קובה. “המורים נתפשים כציבור מוחלש ולא מקצועי” כתוב בעמוד הפייסבוק של התנועה והמילה “יחד” חוזרת אף היא שוב ושוב כתנאי וכמנוע לשינוי.

“גוש חינוך” הנו כאמור מיזם ציבורי פתוח לכל, כל אדם יכול לקחת בו חלק. המערכת יכולה לאכלס מאות אלפי אנשים שיהיו שותפים בעיצוב חזון החינוך והגופים עמלו בשנה האחרונה בבניית “מערכת מתוחכמת שיודעת לנתח תוכן מבלי להתערב בו” אומר קובה.

אני מגששת להריח אינטרסים מעבר למילים, שבעה מאכזבות בציפייה לרפורמות וכמו רבים מאיתנו, הציניות הישראלית יושבת לי במח האחורי. אני אוזרת אומץ ושואלת את אלון: “הכצעקתה? האם הפעם זו רפורמה”? “אני מוכן להתחייב שאין כאן “ספין” של יחסי ציבור, אנשים פה כי הם מאמינים בזה”.

“רק יחד” מסכמת ד”ר ישראלה מני מלשכות המסחר את שיחתנו, ובדמיוני אני רואה את אלון קובה וכל אחד מחברי הקואליציה והשותפים לדרך מהנהנים בראשם –  הן.

“בכל פגישה מקרית פורחת איזו תכלת” כתב אלכסנדר פן ב”היה או לא היה”. כאן במרחב המשותף, כולנו יחד, ואפילו בלי לצאת מהבית. מפגש חובק כל שהוא הזדמנות לעשות מעשה.

www.edunow.org.il/steps

 morim-derech.org.il

חזרה לחדשות ועדכונים

אני רוצה להשאיר פרטים ושיצרו איתי קשר